“Apostem per una policia amb estructura d’estat”

21/02/11 02:00 – BARCELONA – ADRIÀ GALA / JOSEP MARIA FLORES

El conseller d’Interior, Felip Puig, al seu despatx, durant l’entrevista Foto: ANDREU PUIG.

Tenim equipaments que s’haguessin pogut fer sense tanta exuberància pressupostària
Actuaré amb contundència en les situacions que requereixin mesures disciplinàries

Serem molt intolerants contra els que practiquin una velocitat excessiva

Vull reconstruir la moral interna dels bombers i intentar cicatritzar la ferida d’Horta

Notícies de …

El conseller d’Interior, Felip Puig, es proposa, durant els primers mesos de mandat, recuperar la confiança dels cossos de Mossos i Bombers i començar a treballar per reformar la llei de la policia de 1994.

Per què s’ha d’abordar ara una reforma de la llei de la policia?

La llei dibuixava un escenari de construcció de la policia. Avui els Mossos han acabat el desplegament, hi ha hagut canvis en el marc jurídic i s’ha aprovat un nou Estatut. Volem apostar per una policia del país amb estructura d’estat.

Fer polítiques d’estat des del Departament d’Interior. Algú s’ha de posar nerviós?

Catalunya aspira a ser un país normal i, com a tal, necessita unes polítiques de seguretat que garanteixin la llibertat i els drets dels ciutadans. Tindrem reticències dels que volien que els Mossos fossin una policia provincial però Catalunya necessita una policia integral amb la vocació de cobrir la seguretat del país.

No serà una tasca senzilla…

Els Mossos ja són un marc de referència de la justícia i d’organismes internacionals com ara Interpol. No serà fàcil assumir més competències però no podem limitar l’ambició de la policia en un món global, on la cooperació internacional és imprescindible. Espanya vol que Catalunya sigui una província amb una policia regional. Nosaltres volem que la nostra policia, independentment de l’encaix amb l’Estat, tingui la capacitat d’assumir totes les competències pel que fa a la seguretat. Dialogarem amb Espanya però amb molta determinació.

Fa uns dies es va reunir amb el delegat del govern. Li va transmetre aquesta ambició?

Vam parlar del que haurem de fer en el futur i li vaig dir que volia mantenir bones relacions.

Vostè, quan era a l’oposició, demanava més policies. Ara ha reduït en 200 les places de la propera convocatòria de mossos…

En la política, l’oposició practica la demanada i el govern s’ha d’encarregar de regular l’oferta. En els darrers anys no teníem instruments per saber com es feia aquesta regulació. Lamento que l’anterior govern no fos capaç de regular amb prou rigor i austeritat la gestió de l’oferta perquè hem gastat més del que podíem gastar i ara ens veiem obligats a fer una forta restricció econòmica. Em comprometo que aquestes restriccions no afectin la política de seguretat. Mantindrem el nombre de mossos previstos pel 2015 però modificarem les places de les convocatòries per adaptar-nos a la realitat.

Quines retallades afectaran el departament?

Ara mateix ho desconec però Interior ha fet despeses sobredimensionades els darrers anys, que poden passar factura. Tenim alguns equipaments que potser s’haguessin pogut fer sense tanta exuberància pressupostària, com ara l’edifici del 112 de Reus. Tenim unes càrregues financeres a mig termini excessives per a un país i un context com en el que ens trobem. El tripartit ha estirat més el braç que la màniga.

Preveu algun tipus de limitació per a les categories de Mossos?

No hi haurà cap canvi en les carreres professionals dels policies. Sí que endarrerirem els processos de promoció perquè no podem continuar amb la velocitat de creuer pressupostària que s’ha mantingut els darrers anys mentre anàvem abocats cap a un precipici financer.

El darrer conseller va pactar amb els sindicats la compra de les armilles antibales. És un dels acords que perilla?

És un tema que estem revisant i negociant amb els sindicats.

Descarta la reinstauració de la figura del major del cos?

Crec que estem entre grans professionals i en molts bones mans. No proposo res ni descarto res.

Quina temperatura anímica ha trobat en el cos?

He trobat una gran demanda dels Mossos de lideratge, confiança i convicció. El primer que hem de fer és traslladar una sensació de confiança i responsabilitat compartida cap al col·lectiu, en el qual hi havia molta desconfiança per la imposició de mesures com el codi ètic.

Interior donarà suport als mossos acusats de delictes?

La presumpció d’innocència val per a qualsevol ciutadà fins que no hi ha sentència ferma. Assumiré èxits i fracassos però actuaré amb contundència en les situacions que requereixin mesures disciplinàries. Donarem assistència jurídica als agents que, en l’exercici de les responsabilitats, la necessitin.

El Parlament debatrà l’ús de pilotes de goma. Què n’opina?

Els debats són interessants, sempre que s’allunyin de la demagògia i no entrin en contradicció amb els instruments que ha de tenir la policia per
garantir la seguretat. Si fa falta, revisarem el reglament d’armes.

Com valora les dades de seguretat del 2010 a Barcelona?

Les valoro positivament però amb el compromís de continuar treballant per reduir els indicadors i la percepció d’inseguretat, tant a Barcelona com a Catalunya. Hem d’apostar per millorar la coordinació amb les institucions judicials, la fiscalia i els ajuntaments, i hem de fer esforços perquè indicadors com
el de la multireincidència
disminueixin.

La solució és que els alcaldes controlin els Mossos?

La seguretat d’un país no pot estar fragmentada en 200 visions i lideratges locals.

Interior està condemnat a no entendre’s amb els ajuntaments més grans?

No. Amb la nova etapa que s’ha d’obrir després de les properes eleccions municipals, hi
haurà un escenari de grans acords de país i de diàleg institucional.

IC l’acusa de fomentar la cultura de la velocitat a la carretera?

Serem molt intolerants contra els que practiquin una velocitat excessiva. Que ningú ho dubti. La reducció de víctimes serà una de les nostres obsessions. I ho farem amb una gestió raonable de la congestió del trànsit als accessos de Barcelona. La limitació a 80 ha estat una bandera d’agitació política.

Resituarà més radars?

Sí. Hi ha radars instal·lats al final de trams de risc. Si la funció és dissuadir, quin sentit té que siguin al final de zones menys segures? Afany recaptatori.

El nomenament del seu germà com a cap del servei meteorològic ha creat controvèrsia…

El meu germà és un expert en la matèria. Si l’han escollit és perquè ha fet mèrits. Jo no l’he nomenat.

Com ha trobat el cos de Bombers?

La tragèdia d’Horta va marcar per sempre cinc famílies però també va afectar greument l’estat anímic del cos. Vull reconstruir la moral interna dels bombers i intentar cicatritzar la ferida. El Departament d’Interior donarem suport a les famílies de les víctimes, amb les quals em reuniré d’aquí a pocs dies, però també als responsables del cos.

Vostè hauria dimitit si hagués estat al capdavant d’Interior quan hi va haver l’accident?

Hauria assumit responsabilitats. Un responsable polític ha de tenir en compte que s’han d’assumir els fracassos i protegir els professionals. Aquesta va ser la causa de la fractura entre Interior i el cos. Tinc la
percepció que un altre govern hauria tingut una resposta diferent en relació amb l’accident d’Horta.

Ha suprimit el programa contra la violència masclista per “impulsar” més accions contra la violència de gènere. Què farà exactament?

A banda de fer més conferències, desplegarem la llei; impulsarem una coordinació en matèria preventiva amb altres departaments, i desplegarem els grups d’atenció a les víctimes al màxim nombre de comissaries. A més, la secretaria de seguretat articularà mecanismes de resposta d’atenció a les dones
maltractades.

PERFIL

Felip Puig ha anat per feina. En els primers cinquanta dies al capdavant del Departament d’Interior, el conseller ha suprimit el codi ètic i la zona 80, la qual ha substituït per un model de velocitat flexible. Entre les seves prioritats pels propers anys, Puig ha demanat que s’intensifiqui la lluita contra les bandes llatines i els grups islamistes.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s