Mas planta cara

El president de la Generalitat adverteix que “no pagarà les decisions que el govern espanyol prengui sense consultar”
S’entrevista amb Durão Barroso, que li reconeix l’esforç de la Generalitat per retallar el dèficit català

04/03/11 02:00 – BRUSSEL·LES / BARCELONA – A. SEGURA / R. GARCIA

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso i el de la Generalitat, Artur Mas, ahir a Brussel·les Foto: OLIVIER HOSLET / EFE.

“Això que Madrid decideixi i ens faci pagar la festa a nosaltres no pot ser”. Artur Mas es va plantar ahir i va advertir que la Generalitat no pensa pagar “les decisions que el govern espanyol prengui sense consultar”, referint-se a les “improvisacions” d’eficàcia “més que dubtosa” que Rodríguez Zapatero ha imposat davant l’escalada dels preus del petroli. Des de Brussel·les, en el primer viatge oficial a l’estranger, el president català va exigir a l’espanyol que “sigui educat” i faci el favor “d’entendre que no té totes les competències” i, visiblement enfadat, li va retreure que faci pagar als catalans els seus “brindis al sol” i després el vagi “criticant per gastar massa”.

Precisament per netejar la mala premsa i les sospites sobre la despesa de Catalunya i les autonomies que Zapatero ha estès a Brussel·les, Mas es va reunir amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, que li va reconèixer els esforços que està fent per “retallar el dèficit acumulat els últims anys”. Estrènyer-se el cinturó, però, és “incompatible” amb pagar la “rebaixa dels bitllets” de Rodalies Renfe anunciada per Madrid, del 5%, entre d’altres “mesures simbòliques, que no garanteixen cap eficàcia”, com la limitació de la velocitat a 110 km/h o la substitució de bombetes. Mas només es va comprometre a aplicar les mesures d’estalvi energètic que no li comportin cap despesa.

De la seva banda, el secretari general de CiU i líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va recordar a Zapatero que “per llei” (va citar l’Estatut, la Lofca i el principi de lleialtat institucional) el govern espanyol està “obligat a pagar a la Generalitat el cost que tingui la implementació d’una mesura unilateral i a compensar-la pels ingressos que pugui deixar de rebre”.

L’exconseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, també es va referir a l’acord per al traspàs on es fixa que “l’Estat es fa càrrec del dèficit d’explotació de Rodalies”, que l’any passat va ascendir a 117 milions. Nadal, en una piulada, va apuntar ahir que el govern espanyol s’hauria de fer càrrec dels bitllets de Regionals i els únics. No, en canvi, els inclosos en el sistema tarifari integrat, que és on, de fet, rau el problema més greu, ja que una hipotètica rebaixa en els títols ferroviaris arrossegaria els de metro i autobús. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va assegurar ahir que el govern només abaixarà les tarifes si el Consell de Ministres aprova avui una compensació econòmica a Catalunya per les pèrdues.

Des del seu departament, però, no esperen cap gest del govern espanyol, com a mínim a curt termini. L’executiu català, com sosté Mas, dóna per descomptat que és l’Estat qui s’ha de fer càrrec del dèficit tarifari de Rodalies i mitjana distància i sosté que a finals d’aquest any l’executiu central n’hauria de fer efectiu el pagament a la Generalitat: uns 116 milions d’euros, segons els seus càlculs. Però el govern català no es fia de Madrid i, fins que no s’hagi firmat el nou contracte programa amb l’Estat del 2011 al 2015 i tinguin clara quina és l’assignació pressupostària al dèficit d’aquest any, no abaixarà tarifes.

La versió de l’Estat difereix radicalment. Es manté en la negativa del ministre de Foment, José Blanco, que és la Generalitat qui ha de rascar-se la butxaca. Des del govern espanyol apunten que, com que té transferits els serveis de Rodalies i Regionals és l’executiu català el que ha de decidir si aplica la reducció i pagar-la.

L’Estat està obligat a pagar a la Generalitat el cost que tingui
una mesura unilateral i a compensar-la

Josep A. Duran i Lleida

SECRETARI GENERAL DE CIU

No pot ser que se’ns demani que reduïm
el nostre pressupost i haguem de pagar
les seves decisions

Artur Mas

PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s