LA HERENCIA DEL TRIPARTIT

 

El govern espanyol es nega a revisar traspassos tancats

Chaves rep Ortega i l’avisa que no es renegociarà rodalies
La vicepresidenta arrenca el compromís que l’Estat no legislarà d’esquena a Catalunya assumptes que impliquin més despesa

11/03/11  – madrid – Montse Oliva

El vicepresident tercer espanyol, Manuel Chaves, i la vicepresidenta catalana, Joana Ortega, ahir en l’entrevista que van mantenir, a Madrid

El govern de José Luis Rodríguez Zapatero va donar ahir un cop de porta a les pretensions de l’executiu d’Artur Mas de renegociar traspassos materialitzats durant l’etapa del tripartit i que es consideraven que s’havien tancat en fals tant des del punt de vista operatiu com financer. Els casos més significatius són la cessió dels serveis de rodalies i regionals de Renfe, l’ordenació del litoral i les competències en matèria d’immigració.

El vicepresident de política territorial, Manuel Chaves, així ho va fer saber a la vicepresidenta, Joana Ortega, en la primera reunió que van tenir ahir a Madrid per avaluar l’estat de l’agenda catalana de traspassos. La dirigent d’Unió va admetre que el representant espanyol havia estat poc “receptiu” a aquesta exigència de la Generalitat, i més tard Chaves explicitava que en cap cas s’acceptaria reobrir carpetes perquè seria tant com deslegitimar la feina de l’anterior govern català i, sobretot, implicaria el “caos” perquè altres territoris podrien reclamar el mateix.

Més enllà d’una discrepància evident i que Chaves assegurava que la vicepresidenta catalana “havia entès”, la reunió va tenir aspectes positius, com van admetre les dues parts, en especial perquè l’executiu socialista es va comprometre a informar i negociar amb la Generalitat qualsevol llei o norma estatal que topi amb l’autogovern i que impliqui major despesa o una reducció dels ingressos per a les arques de la Generalitat. El cas posat sobre la taula va ser el de la reducció del 5% del preu dels bitllets de rodalies i que, tot i que ja ha quedat resolt, va obrir un front de batalla entre els dos governs que Chaves es comprometia a evitar en un futur establint un canal de comunicació directe amb la vicepresidenta catalana.

La trobada, en tot cas, va servir per visualitzar que els dos govern intentaran donar una embranzida als 29 traspassos pendents de materialitzar, alguns dels quals s’arrosseguen des de fa anys als despatxos ministerials, com són les beques. Chaves i Ortega van acordar fixar les prioritats, el mètode de treball, reunir les bilaterals –presidides per Josep Antoni Duran i Lleida– i acordar un calendari “ordenat” per desenvolupar-lo al llarg del 2011. “Establirem un full de ruta clar”, especificava Ortega, afegint que la primera part d’aquest pla ha de posar-se en marxa entre els mesos de març i abril.

Aeroports

La vicepresidenta es va mostrar optimista, però també “realista” sobre el futur de les negociacions amb l’Estat insistint que són qüestions complicades sobre les quals no es poden generar falses expectatives. En tot cas, la representant catalana es fixava com una de les prioritats, entre d’altres, avançar en el fet que la Generalitat es converteixi en administració “ordinària” de l’Estat a Catalunya i en el traspàs dels aeroports de Reus, Girona i Sabadell. Chaves, de fet, aquí no ha tancat la porta assegurant que es crearà un grup de treball per analitzar-ho.

Aquesta, si més no, és la segona reunió al més alt nivell entre els dos governs després de la que van mantenir Zapatero i Mas el 7 de febrer.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s