CATALUNYA PAGA Y CALLA

 

Zapatero eludeix publicar un nou paquet de balances fiscals

Sosté que no té sentit elaborar-les fins que no es consolidi l’actual model de finançament
El portaveu de CiU exigeix al govern espanyol “corregir” que uns territoris paguin i altres visquin de la “cultura del subsidi”

17/03/11 02:00 – madrid – Montse Oliva

Artur Mas

La reedició de les balances fiscals va per llarg. Si més no, en el que queda de legislatura no es farà. Així ho va constatar ahir José Luis Rodríguez Zapatero davant la reclamació de Josep Antoni Duran i Lleida perquè es doni a conèixer una segona onada corresponent a cinc exercicis pressupostaris estatals. L’excusa del president espanyol per eludir el seu compromís personal és que no té cap sentit publicar les balances anteriors al nou model de finançament que es va tancar a final del 2009 i que, de fet, fins als comptes d’aquest any no reflecteixen l’acord entre Zapatero i el govern de José Montilla.

En definitiva, el govern espanyol no publicarà cap més saldo fiscal fins que no es liquidi un dels anys que recull l’actual sistema de finançament, i això vol dir que abans del 2012 és impossible tenir-ho enllestit. Segons Zapatero, exposar els anteriors no aportarà res i serà poc útil per al debat públic.

El portaveu de CiU no es va donar per satisfet amb l’explicació i li va deixar anar que, al marge de l’acord de finançament, de moment, i després de molta batalla, només es coneixen les corresponents al 2005, mentre que no se sap res dels exercicis successius entre el 2006 i el 2009. “Si en alguna cosa està d’acord una gran majoria de ciutadans de Catalunya és en la demanda d’un finançament just” i una manera de fer pedagogia davant de la resta de l’Estat és donar a conèixer els saldos fiscals, va especificar el portaveu de la federació.

Enmig del debat sobre el dèficit dels territoris i la pressió que l’Estat exerceix sobre els governs autonòmics, especialment el de Catalunya, amb la intenció de collar encara més, Duran va replicar avisant Rodríguez Zapatero que si un Estat descentralitzat com és Alemanya està sotmetent en aquests moments a debat el seu model i es planteja tallar l’aixeta a la UE, “per què no revisem també el criteri de solidaritat?”, li va plantejar.

El cap de la federació nacionalista va indicar, doncs, que “alguna cosa no funciona a Espanya” quan més de la meitat dels 120.000 milions d’euros dels fons europeus s’han repartit només entre quatre territoris, “mentre altres tenim dèficit fiscal”. Per tot plegat, va concloure que convé “corregir els criteris de solidaritat” interterritorial.

No té sentit
que uns paguin
i els altres visquin
de la cultura
del subsidi

J. Antoni Duran i Lleida

portaveu de ciu

És de sentit
comú publicar-les quan liquidem un exercici del nou finançament

J. Luis Rodríguez Zapatero

president espanyol

Mas reclama el concert econòmic “per justícia”

El president de la Generalitat, Artur Mas, va reiterar ahir la necessitat que Catalunya tingui un nou pacte fiscal semblant al concert econòmic, i va defensar que es tracta d’“una causa justa”.

“Demanem que una part significativa de l’esforç que fa el país es quedi al país”, va subratllar durant la seva intervenció en la presa de possessió de Jaume Amat com a síndic major de la Sindicatura de Comptes. En subratllar els moments difícils que passa l’economia catalana, Mas va desitjar que durant aquesta legislatura Catalunya disposi d’un nou pacte fiscal que permeti a la Generalitat “exhibir una situació significativament millor”.

El president va felicitar Jaume Amat i va valorar la seva capacitat per estar al capdavant de la Sindicatura de Comptes “perquè en temps complicats, de vents forts i tramuntana, és important tenir gent de primera fila al capdavant de les institucions”. Mas va defensar la feina que desenvolupa la sindicatura i la seva contribució a la confiança en el funcionament de les administracions, tot i que va reconèixer que “de tant en tant hi ha coses que s’escapen i gent que abusa de les seves posicions”.

El nou síndic major va agrair al president i als seus companys en la sindicatura la confiança dipositada en ell, i es va comprometre a treballar des del consens per tractar de “rebaixar la incertesa i actual desconfiança en els gestors públics”. A la presa de possessió, hi va assistir també l’exconseller d’Economia i Finances el socialista Antoni Castells.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s