A FE PUÑETAS TOTS

Abandonar la primera línia política

I què se n’ha fet, del tripartit?

Carod-Rovira deixa de fer política a ERC durant un any: “Voluntàriament m’aparto. Ho dic en primícia”
Castells ha tornat a la Universitat de Barcelona, i s’ha agafat tres mesos per fer reciclatge
Baltasar es fa autònom i ara assessora empreses mediambientals

20/03/11  – barcelona – Lluís Bou

1 2 3 4 5

Montserrat Tura
no llança la tovallola: continuarà reclamant canvis
al PSC després del 22-M

Els consellers del difunt tripartit han canviat radicalment de vida després de passar a l’oposició. Han deixat el cotxe oficial, ja no senten el mòbil sonar a totes hores, i no plouen assessors per cada problema que salta de darrere el matoll. La vida de l’expolític és el lacònic retorn a la realitat pelada. Pocs dels antics consellers han quedat en la primera línia política. De fet, els que hi sobreviuen s’han hagut de recloure discrets en la segona filera, o bé en la tercera. La majoria estan enfilant cap a altres activitats. Volen girar full, potser de manera definitiva.

L’exvicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira ha decidit agafar-se un any sabàtic a Esquerra. Durant un any es distanciarà totalment de l’activitat orgànica del seu partit. No vol participar ni en la campanya de les municipals, ni en el debat que preveu a la formació republicana després d’aquests comicis, ni en el congrés que ha de triar un nou líder d’Esquerra. “Voluntàriament, m’aparto fins a finals d’any. Ho dic en primícia”, assenyala. Se’l nota una mica tip. De fons sentim Carmen, de Bizet, al tocadiscos.

Irlanda, Algèria i el Vietnam

En espera de concretar la seva participació en una fundació universitària, Josep-Lluís Carod-Rovira està preparant tres llibres. “El primer és un diccionari biogràfic de 50 líders independentistes de tot el món ja morts, des d’Irlanda fins a Algèria, passant pel Vietnam i Moçambic. Un altre serà sobre l’actualització del pensament nacional, en la línia del patriotisme social. I un altre serà de temàtica local tarragonina”.

Carod-Rovira, que viu precisament a Tarragona, només manté una connexió llunyana amb la política participant en diversos mitjans de comunicació. Col·labora a l’Avui, al 59 Segundos de TVE, a la tertúlia matinal de RAC1, a la web Nació Digital i al rotatiu Ara. Però sovint prefereix parlar de cultura. És prou conegut que Carod-Rovira és molt discutit en política, però exhibeix erudició i és molt llegit. Ens proposa que el fotografiem al despatx de casa seva.

L’extitular d’Economia, el socialista Antoni Castells, també ha penjat els hàbits de conseller, que portava des de l’inici del tripartit l’any 2003. S’ha reintegrat a la Universitat de Barcelona. Castells és catedràtic d’hisenda pública. Però de moment no ha pogut impartir classes, perquè va sortir del govern a mig curs, el mes de novembre, i les assignatures ja estaven atorgades. “Estic fent un aterratge suau. M’he aplicat els tres mesos que tens en aquests casos per fer el reciclatge”.

Castells s’ha apartat totalment de l’escena política i s’ha negat a fer declaracions sobre el dèficit públic que es va crear en la Generalitat en la legislatura anterior. Només se l’ha vist en un acte del PSC, en actitud reservada. Abans de les eleccions catalanes, parlava obertament de refundar el partit socialista preveient amb lucidesa la patacada electoral del 28-N, però ara sembla allunyat de qualsevol voluntat de retorn al primer rengle. “Estic apartat de la política de partit, però de política en seguiré fent. No deixaré el compromís públic. Però quan has estat conseller set anys, durant un temps has d’estar callat”. No vol trencar aquest silenci valorant la situació econòmica de la Generalitat, ni per a aquest reportatge.

Segons Castells, almenys en el seu cas, no és certa la síndrome de l’exgovernant desconcertat. “El telèfon segueix sonant, i el que ja no tinc és l’activitat estressant que significa ser conseller. Jo sempre he estat conscient que la cadira no em pertanyia en propietat. Malament rai els qui se la creuen seva”. L’anterior titular d’Economia de tant en tant es reuneix amb l’ara conseller Andreu Mas-Colell, i hi té bona relació, però tornaríem a entrar en zona vetada si continuéssim per aquí.

Castells estava en una situació universitària que es denomina de “serveis especials” mentre ha sigut membre del govern, i ara el que ha fet és reincorporar-se a la seva plaça acadèmica. Ens proposa fer la fotografia a la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona, a la Diagonal.

Baltasar crea empresa

L’exconseller de Medi Ambient, l’ecosocialista Francesc Baltasar, ha optat per fundar una assessoria, un clàssic en els expolítics. Viu a hores d’ara a cavall de Barcelona i Madrid. I es dedica a aconsellar empreses mediambientals, sobretot radicades a la capital espanyola. “M’he donat d’alta d’autònom i treballo com a free lance”. Bona part de la setmana Baltasar la passa a Madrid, des que va deixar la conselleria. Ha abandonat totalment el primer rengle de la política, i fins i tot també el segon.

L’exalcalde de Sant Feliu de Llobregat no descarta ampliar la seva feina d’assessor en el futur cap al sector de l’habitatge, que també va tractar en la seva etapa de conseller. “Però ara coincideix amb la crisi, i la situació no és la millor”. Del periodisme en el qual havia treballat de jove, res de res. És una etapa del tot passada. Baltasar va molt atrafegat i ens demana fer la fotografia a Diagonal – passeig de Gràcia, aprofitant que hi va per feina.

Montserrat Tura, a l’aguait

El cas més singular després de les eleccions catalanes ha estat el de Montserrat Tura. L’exalcaldessa de Mollet del Vallès va formar un flamant tàndem amb José Montilla en les eleccions catalanes, però després dels comicis la direcció del partit la va apartar a una secretaria de la mesa del Parlament. Tura és l’única dels exconsellers que ha tornat a la primera línia política, en forçar les primàries al PSC amb l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. Però no li va sortir bé la jugada. Tura es va trobar amb el mur blindat de la federació del PSC de Barcelona, la més potent d’aquest partit, que la va enviar un altre cop a la secretaria de la mesa. “Jo estic a les verdes i a les madures. Sóc inquieta i vaig pensar que el PSC s’ha d’obrir i que una manera de fer-ho eren les primàries de Barcelona. S’havia d’intentar alguna mena de canvi”.

Tura recorda que ara és al grup parlamentari del PSC “més petit que hem tingut mai”, amb 28 diputats, i que al partit li cal una reacció. No tira la tovallola per a res. Alerta, doncs, al pròxim congrés dels socialistes catalans. “Des que vaig deixar de ser consellera, no m’he avorrit més”, adverteix. “Ara ens toca esperar les municipals. Però després el PSC ha de canviar en la relació amb el PSOE, en la manera de relacionar-se amb la societat, i en la manera d’organitzar-se”.

La via de Tura per aspirar a la successió de José Montilla en el congrés pendent del PSC està a hores d’ara entretallada. Les primàries pràcticament la van tancar, però ningú no sap a hores d’ara si el resultat dels socialistes en les municipals l’obrirà. Mentrestant, l’exconsellera d’Interior i de Justícia restarà asseguda a la mesa del Parlament. Al seu entorn, als passadissos del legislatiu, s’hi mouen els exconsellers d’Educació i de Salut, Ernest Maragall i Marina Geli, que també són ara diputats. L’experimentat Joaquim Nadal hi manté una actitud més distant com a president del grup parlamentari, ja que no s’ubica estrictament en el sector catalanista del PSC. Per a ell, aquest sector en realitat són individualitats. A Montserrat Tura la fotografiem al seu lloc de secretària de la mesa.

L’antiga titular de Treball, la independent Mar Serna, ha demanat el reingrés per fer de jutgessa, mentre que l’exconseller de Cultura Joan Manuel Tresserras s’ha reincorporat a la Universitat Autònoma de Barcelona. Concretament a la Facultat de Ciències de la Comunicació.

L’antic titular d’Interior, Joan Saura, va ser designat fa poques setmanes senador autonòmic, càrrec al qual també estava destinat Josep Huguet si Esquerra hagués obtingut prou diputats. Però els republicans van perdre la plaça i ara Huguet presideix la Fundació Irla, vinculada al partit republicà.

“He creat dins la fundació una àrea d’estudi de les polítiques públiques, en la qual s’han incorporat excomponents del govern”, explica l’exconseller d’Innovació. Intenta que aportin els seus coneixements per assessorar el partit, i que reflexionin sobre els canvis que s’han de fer en l’estat del benestar. Huguet, però, té altres projectes en marxa. També es planteja obrir una consultoria professional. I de moment està preparant amb el seu anterior equip al departament uns cursos de formació sobre innovació empresarial, turisme i comerç. Preveu que dues universitats s’hi mostraran interessades. Fotografiem l’exconseller a la Fundació Irla.

El cas més obvi és el de José Montilla, que té ara despatx d’expresident, igual com Jordi Pujol i Pasqual Maragall. Però Montilla continua sent primer secretari del PSC i, per tant, també dirigeix el seu partit a la seu del carrer Nicaragua.

El temps corre que vola. I això és el que se n’ha fet del tripartit que va governar set anys el país. Tres mesos després de les eleccions catalanes, com un terròs de sucre.

2003

va ser l’any que va començar a governar el tripartit, primer amb el president Pasqual Maragall i després amb José Montilla. Antoni Castells, Montserrat Tura, Marina Geli i Joaquim Nadal, a més de Joan Saura, han estat consellers. durant aquests set anys.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s