« Propaganda o informació?

La llambregada

Una mirada com una altra

Iu Forn  Iu Forn

Informació veraç de la bona

Qui havia de dir-li a l’Ana Sora, una espanyola que viu al Japó, que el seu blog serviria per demostrar fins on va arribar la manipulació i la desinformació posterior al terratrèmol del Japó. L’Ana va penjar-hi un correu electrònic que van enviar-li del programa “Equipo de investigación” d’Antena 3 el dia 16 de març. En ell l’explicaven que estaven preparant un reportatge sobre la situació al Japó que volien d’ella que els expliqués “els transports de gom a gom, les cues a les benzineres, els supermercats buits, els talls d’electricitat, la gent que va amb mascaretes…”. La resposta de l’Ana és in-su-pe-ra-ble: “els transports no van de gom a gom, no hi ha cua a cap de les benzineres per on he passat aquests dies (i no han estat poques), no m’ha tallat l’electricitat en cap moment, no hi ha més gent amb mascaretes que la primavera passada i als supers de prop de casa no hi falta de res. Ahir vaig anar a la perruqueria i avui he llogat pel·lícules”.

Com que aquest intercanvi de correus va circular força per la xarxa, Antena 3 va decidir fer alguna cosa per evitar donar la imatge de que estaven fent sensacionalisme. Com? Emetent al seu informatiu de dijous 17 de març un vídeo domèstic enregistrat pel català Marc Bernabé als carrers de Tòquio. Al mig d’una peça on ens mostraven escenes de caos a l’aeroport per la fugida en massa dels occidentals (amb primers plans de gent plorant), ens va aparèixer en Marc qui, càmera en ma, passejava pel centre de la ciutat explicant-nos que “la situació a les nuclears continua molt greu i està descontrolada, però la situació a Tòquio és normal”. I fins aquí la veu d’en Marc. Just en aquest punt entrava la veu de la periodista d’Antena 3 que va elaborat el vídeo per dir-nos que el jove havia marxat a Osaka per allunyar-se més de la nuclear i que ho feia “per la pressió familiar”.

Greu problema. En Marc va penjar a Youtube sencer el vídeo de la passejada pels carrers de Tòquio (http://www.youtube.com/watch?v=-fnxHICZZvA) i allà, naturalment, és possible veure i escoltar la frase que continua després del moment on talla Antena 3. I què és el que escoltem? Li faig la transcripció sencera: “La situació a Tòquio és normal. No és el que ens venen a Espanya els mitjans del caos, el desastre, el desproveïment, ni molt menys. La situació és normal. Però degut a les informacions que rebeu a Espanya, les famílies estan tan preocupades que als que estem aquí, pràcticament ens obliguen a deixar la ciutat”.

Una petita diferència entre una i altra versió, no troba? Buscaven el sensacionalisme amb l’Ana i, com que no van trobar-lo i tots vam saber-ho, van intentar rentar-se la cara venent-nos el vídeo del Marc escapçat en benefici propi. ¿Va ser aquest el moment més gloriós de la informació que aquesta cadena va oferir-nos els dies posteriors al terratrèmol? No pas. Dimarts dia 15 va fer-se imprescindible seguir l’informatiu de les 3 de la tarda amb una barra de mig, per poder sucar pa sense aturador. Només als titulars, 3 frases d’antologia: 1/

“Una nova explosió al reactor dos de la central nuclear de Fukushima i l’incendi al quatre provoquen una fuita radioactiva que pot afectar a la salut humana” (pot? En què quedem? Afecta o no afecta?), 2/ “Algunes partícules contaminants en nivells no perillosos per a la salut s’han detectat a l’àrea metropolitana de Tokio” (si no són contaminants, on és la noticia?) i 3/ “Els habitants de Tokio estan sotmesos a una radiació que en algun punt ha superat els límits normals” (però no ens han dit a la frase anterior que no són perillosos? Per tant, quin sentit té insistir en el potser? Un titular no ha de fer afirmacions o hem inventat el titular especulatiu?).

De la resta d’aquest informatiu que conservo com un tresor, li destaco altres tres moments. Un és quan, parlant dels liquidadors, que són els senyors que treballen encara avui a la central per evitar que la situació empitjori, ens diuen que “intentaran evitar una fuita nuclear que podria acabar amb els seus compatriotes”. Home, poden passar moltes coses, sí, però com per acabar amb tots els compatriotes… Un altre frase demolidora és “Fukushima ja ha provocat 45 víctimes entre els treballadors i especialistes”… ah, sí? Doncs primera noticia. I on han enterrat a aquestes 45 víctimes? I pel final he deixat un moment in-su-pe-ra-ble, mundialment parlant. Roberto Arce ens diu des del plató que “No hi ha rastre de milers de persones desaparegudes, entre les quals algunes d’un poble de la costa de Miyagi…” i connecta amb l’enviada especial que és al Japó. Nosaltres engoixats i ella ens diu que “ara mateix no se sap res d’aquests milers de persones, però es creu que podrien haver-se refugiat a les localitats pròximes”. Vaja, la noticia que hagués pogut ser es desfà com un bolado instants abans d’haver nascut.

Sensacionalisme? Nooooor, informació veraç.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s