El frare Rajoy i la màfia pepera

 

A Itàlia la frase va fer fortuna contra Bettino Craxi. Li deien el ‘frare ric’. I aquest malnom, aquesta imatge de fet, el va matar políticament. Això va ser quan es descobrí l’escàndol de la ‘tangetopoli’, l’enorme esquema de corrupció de la política italiana. Se suposava que els diners de la ‘tangentopoli’ servien per finançar els monestirs (els partits) que deien ser pobres, però en realitat acabaven en les butxaques dels frares (els dirigents). Al cap de més de vint anys, Rajoy, de sobte, s’ha convertit en el frare de la política espanyola, i amb això tot ha entrat en una deriva impossible de preveure.

Això d’ahir, des que es va saber la publicació de les llibretes de Bárcenas, és molt gruixut. Molt. No és que la corrupció per a finançar els partits siga més honorable ni més assumible, que no ho és tampoc. Però això que es va descobrint del PP és molt pitjor, molt més gros, infinitament més brut. Perquè els diners corruptes, els diners de les empreses afavorides des del BOE o des del parlament, han anat a parar directament a les mans dels membres de la cúpula del partit que governa Espanya. I no pas com una anècdota circumstancial, sinó d’una manera sistemàtica i organitzada. Sobres sempre amb els mateixos diners, pagats regularment i sempre a la mateixa gent. El PP es presenta davant la societat convertit en una autèntica màfia que ha fet servir la política per a l’enriquiment personal. I ho ha fet eludint totes les lleis i procediments administratius. Que alguns, molts, ho sospitàssem no és igual que veure les quantitats i la regularitat i els còmputs i els noms.

Al PP se li ha complicat molt la cosa. És cert que n’hi hauria prou de respondre dues preguntes, però tots sabem que ja no poden fer-ho. Haurien de respondre primer si és veritat o no que han cobrat aquests diners i, en acabat, si aquests diners cobrats han estat declarats a Hisenda o no. I, vist com es van comportar ahir i les respostes que van donar, es fàcil de deduir que això que s’explica en les llibretes de Bárcenas és cert i que no saben com eixir-se’n.

I ara menys que mai. Perquè això seria un escàndol definitiu en qualsevol moment, però ara molt més. Perquè tots ho passem molt malament. Perquè la nostra societat és al límit del que pot tolerar, ofegada per les retallades i per les absurdes polítiques de l’austeritat –que no les vol només el PP, també CiU i el PSOE les han aplicades, però que el PP gestiona preferentment i de manera implacable.

Per això, que ara justament es demostre que tots aquests personatges indecents s’omplien les butxaques, no pas metafòricament ni pel bé de la política, sinó concretament, individual i sistemàtica, sobre a sobre i mes a mes, simplement fa venir basarda. I una indignació infinita.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s