Per l’Estat de dret

 

Oblidar-se de les condicions, principis i exigències d’un Estat de dret és la mort de la democràcia

La Vanguardia 05/02/2013

Miquel Roca i Junyent

MIQUEL ROCA I JUNYENT

Barcelona

La corrupció és una agressió directa a la credibilitat d’un sistema democràtic; la percepció social d’una corrupció generalitzada perjudica greument l’ànim col·lectiu i la confiança amb les institucions. En aquestes afirmacions no pot haver-hi cap vacil·lació, ni excusa, ni silenci còmplice. Però l’Estat de dret no se’n pot ressentir; la lluita contra la corrupció no pot fer-se ni al marge ni en contra ni oblidant l’Estat de dret.
La presumpció d’innocència no pot ser substituïda per la presumpció de culpabilitat; el principi que qui acusa és qui ha de provar no pot cedir a favor d’imposar la prova a l’acusat; el secret del sumari no és una referència capriciosa que deixa pas al fet que tot és secret menys el sumari; quan els informes policials són falsos o inexistents, els responsables de la seva circulació són autors de fets tipificats com a delicte; quan les notícies no es contrasten, la veracitat informativa no existeix; quan les resolucions judicials s’anuncien pels mitjans de comunicació abans que als afectats, la justícia queda malmesa. Quan tot això es fa cada dia, l’Estat de dret grinyola tant -o potser més- com quan la corrupció s’instal·la a la societat.
La corrupció és un llast per a la democràcia; oblidar-se de les condicions, principis i exigències d’un Estat de dret és la mort de la democràcia. És la forma més sofisticada i sublim de corrupció. Corrompre és, també, falsejar els fets, o atribuir-los a qui no correspon; corrompre és posar la justícia al servei dels mitjans i convertir-los en els jutges espuris al servei de l’escàndol.
La corrupció no es mereix cap impunitat; la violació de les normes de l’Estat de dret tampoc. Totes les dictadures s’han aprofitat de l’oblit previ per part de democràcies decadents de les garanties de l’Estat de dret. La millor qualitat del demòcrata és lluitar contra aquestes plagues des de les exigències de l’Estat de dret. Els que se n’obliden cauen sovint i ràpidament en la temptació feixista o totalitària.
Més fermesa no vol dir ni complicitat ni perdó. Vol dir més dret, més prova, més càstig. També pels frívols aprofitadors de les misèries col·lectives. Contra la corrupció, sí; però per la via de l’Estat de dret!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s