‘Tot és fals, tret d’algunes coses’

El president espanyol passa el tràngol d’haver de respondre sobre els papers de Bárcenas davant Merkel

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va haver de passar ahir el tràngol de respondre per primera volta preguntes sobre el cas Bárcenas al costat de la presidenta alemanya, Angela Merkel. ‘Tot això que es diu sobre mi i els meus companys de partit no és pas cert. Tret d’alguna cosa, que és allò que han publicat alguns mitjans de comunicació. Em trobo amb les mateixes ganes, il·lusió, força i determinació amb què vaig arribar a la presidència’, va dir sobre la informació segons la qual pot haver rebut més de 300.000 euros en diner negre en dotze anys.

A part aquesta confusa resposta, Rajoy va repetir allò que havia dit dissabte, quan no va admetre cap pregunta dels periodistes: que tot era fals i que els advocats del partit preparaven les accions judicials ‘per defensar l’honorabilitat de les persones afectades.’

També Merkel va haver de respondre preguntes sobre l’efecte que l’escàndol Bárcenas i la suposada vinculació del president espanyol poden tenir sobre la recuperació econòmica. La presidenta alemanya va deixar clar que tots dos tenen ‘una relació de plena confiança’. ‘La relació que tinc amb el president del govern espanyol és molt important, i continuarem treballant’, va dir.
En aquest punt, Merkel va defensar de nou el calendari de reformes que aplica el govern de Rajoy. ‘Sé que tot el govern espanyol treballa per reduir la desocupació, perquè la reforma laboral tingui efecte i perquè Espanya torni a tenir una situació forta, tal com es mereix el país’, va dir, i ‘estic convençuda que el govern espanyol reeixirà en aquesta tasca i Alemanya li donarà suport amb totes les forces de què disposem.’

Informació relacionada: ‘Senyals de putrefacció’, diu el Financial Times

322.000 euros en negre

Si dissabte el president del govern espanyol i del Partit Popular, Mariano Rajoy, va negar que hagués rebut o repartit mai diner negre, abans-d’ahir noves informacions publicades per El País indicaven el contrari. Tal com va començar a anunciar poc després de la intervenció de Rajoy, el diari publicà íntegrament els papers comptables (amb cercador inclòs) atribuïts a l’ex-tresorer del partit Luis Bárcenas. S’hi incloïa el pagamentde 322.000 euros en negre al president espanyol en dotze anys.

En concret, es van publicar nou pàgines més de taules comptables, que cobreixen presumptament dinou anys de comptes irregulars del PP, del 1990 al 2008, quan María Dolores de Cospedal va accedir a la secretaria general de la formació i va expulsar Bárcenas. En aquests papers, Rajoy apareix en trenta-cinc apunts i sembla que va rebre 322.000 euros en diner negre durant dotze anys, 33.000 dels quals en concepte de corbates i vestits. ‘Mariano Rajoy, que abans-d’ahir va negar haver rebut mai diner negre, és la persona que apareix més vegades en la comptabilitat manuscrita de l’ex-tresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, com a destinatari de les sortides de caixa’, diu el diari.

Els documents manuscrits també revelen pagaments regulars de milers d’euros, des del 1997, a alguns alts dirigents més del partit, com ara Francisco Álvarez-Cascos (321.000 euros), Javier Arenas (225.000 euros), Rodrigo Rato (216.000 euros), Federico Trillo (185.000 euros), Jaime Mayor Oreja (181.000 euros) i Ángel Acebes (107.000 euros).

El 2002, explica El País, comencen a aparèixer noms d’empresaris que sembla que van contribuir amb donacions a engreixar els comptes del partit. Algunes superaven els 60.000 euros, quantitat que ultrapassa el límit permès en la llei de finançament de partits: ‘En el capítol d’entrada, les llistes registren donatius d’empreses o empresaris, la majoria dels quals van vulnerar la legislació vigent sobre finançament de partits polítics del 1987.’ Quatre anys més tard, als suposats quaderns de Bárcenas hi apareixen noms de corporacions empresarials, com ara Villar Mir (530.000 euros), Mercadona (240.000 euros) i Fomento de Construcciones y Contratas (per valor de 165.000 euros).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s