“Preguntes incòmodes per a Rajoy”

 

“Preguntes incòmodes per a Rajoy”, la càrrega de profunditat de ‘The Economist’ contra el sistema polític espanyol

"Els espanyols i la resta d’europeus, que han rescatat els bancs espanyols, tenen dret a saber si les companyies immobiliàries que van crear la bombolla van pagar diners al PP i, si és així, què en van treure a canvi", diu el prestigiós setmanari anglès, que dedica un article i un editorial a analitzar la corrupció a Espanya

ARA

Barcelona | Actualitzada el 07/02/2013 22:02

Versió online del nou número del 'The Economist'Versió online del nou número del ‘The Economist’

Contundent càrrega de profunditat de ‘The Economist‘, una de les revistes més veteranes i prestigioses del món, contra el sistema polític espanyol. El setmanari anglès, juntament amb el ‘Financial Times’, un dels referents per al món dels negocis i també per a la diplomàcia de tot el món, dedica en el número que sortirà a la venda aquest dissabte un article i un editorial a analitzar el problema de la corrupció a Espanya. I les conclusions a les quals arriba són contundents. La revista considera que les respostes donades fins ara per Rajoy no són ni suficients ni adequades, i li demana que actuï amb determinació democràtica.

"Els espanyols i la resta d’europeus, que han rescatat els bancs espanyols, tenen dret a saber si les companyies immobiliàries que van crear la bombolla van pagar diners al PP i, si és així, què en van treure a canvi", diu el setmanari anglès, que en el seu últim número torna a centrar-se en Espanya. El retrat és demolidor: un país amb sis milions d’aturats i una democràcia que no funciona. Llegint tant l’article -titulat ‘Un nou cop’– com l’editorial -‘Preguntes incòmodes per a Rajoy’– queda clar que l’esforç diplomàtic iniciat fa mesos pel govern del PP per tal de contrarestar el que entenien que eren informacions negatives sobre Espanya, sobretot a la influent premsa anglosaxona, no funciona.

L’article explica el cas Bárcenas i les conseqüències que aquest ha tingut en el terreny polític i social. ‘The Economist’ explica que, segons els documents presumptament escrits per l’extresorer del PP, el mateix Rajoy hauria obtingut fins a 25.000 euros anuals durant una dècada. La revista dibuixa la seu central del PP com un lloc on el diner negre es movia sense problemes.

PSOE i CiU, també implicats

Però l’article no només centra la seva atenció en el PP, també posa èmfasi a destacar que altres partits, com el PSOE i CiU, estan implicats "fins a les celles" en casos de corrupció. La conclusió a la qual arriba és que l’elevat grau de poder que els espanyols van deixar en mans dels partits per tal de consolidar la democràcia durant la Transició pot haver estat contraproduent. I cita unes declaracions d’Antonio Argandoña, professor de l’Iese, per a qui "ara ens devora el monstre que hem creat".

Però si l’article pinta un panorama de culpes repartides, amb tot el sistema polític mostrant símptomes de dèficits democràtics, l’editorial del número concentra les crítiques en Mariano Rajoy, a qui acusa de no reaccionar de forma adequada al problema, "tant si és innocent com si és culpable". La revista demana al president espanyol que posi en marxa una comissió d’investigació independent, "una cosa que no és habitual a Espanya, però que ho ha de ser".

"La crisi econòmica ha deixat veure els defectes de moltes de les institucions creades durant la Transició", diu el setmanari, que assegura que "la laxitud dels estàndards morals" han afectat des del sistema judicial fins a la monarquia. Per ‘The Economist’, la democràcia espanyola ha deixat massa poder sense control en mans dels dos principals partits.

L’editorial acaba apuntant que només poden resoldre el problema "aquells que el van generar" i demana a Rajoy que, a més d’una comissió d’investigació, posi en marxa un procés de negociació amb la resta de partits amb l’objectiu de reformar el sistema polític. "Si això no es fa", conclou el setmanari, "tant ell com els seus oponents poden acabar ofegats per una onada de populisme indignat".

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s