El PSC, fora de la direcció del grup socialista al congrés espanyol

Dijous 28.02.2013

 

El PSOE multa els diputats del PSC amb 600 euros i exclou Zaragoza de la direcció del grup

El PSOE ha imposat una multa de 600 euros als catorze diputats del PSC que abans-d’ahir van trencar la disciplina de vot i van donar suport a les resolucions de CiU i ICV pel dret de decidir. A més, ha exclòs José Zaragoza de la direcció del grup parlamentari del congrés espanyol acceptant-li la dimissió, que havia presentat ahir després d’haver-ho demanat uns quants membres del PSOE. La sanció econòmica, també per a Carme Chacón, és la més forta que pot imposar el grup parlamentari ‘perquè es tractava d’una votació d’importància singular’.

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va acceptar ahir la renúncia de Zaragoza, que ocupava el càrrec de secretari general adjunt en representació del PSC. Durant tota la jornada, mentre encara es manifestava el malestar dels barons socialistes més crítics amb el PSC, com ara Alfonso Guerra o Txiki Benegas, que demanaven de trencar el grup, la direcció del PSOE ja va indicar que Zaragoza havia de ser coherent i deixar el lloc que hi ocupava (precisament era un dels encarregats d’evitar fissures en el sentit del vot).

Zaragoza actuava de número quatre al grup, darrere Rubalcaba, Elena Valenciano i Eduardo Madina. Tradicionalment, els socialistes espanyols han situat un diputat català a la cúpula de la formació parlamentària per encaixar l’equilibri de forces. Caldrà veure si el PSOE nomena ara com a secretari general adjunt un membre del PSOE o un altre diputat del PSC, malgrat que els catorze actuals han estat sancionats precisament per no haver mantingut la disciplina.

Tot i la renúncia de Zaragoza, tant els membres del PSC com els del PSOE estaven convençuts ahir que no hi hauria trencadissa definitiva, però sí que caldria tornar a ajustar moltes peces. Alfredo Pérez Rubalcaba és partidari de redefinir el protocol de relacions entre PSC i PSOE. I això que durant un any ha desatès les peticions que li ha fet Pere Navarro sobre aquesta qüestió. En algun moment, Navarro va arribar a advertir que si no es modificava aquest protocol el PSC actuaria segons el seu criteri unilateralment.
De moment, el PSOE defensa que aquesta renovació serveixi per aclarir el paper de totes dues formacions i el marge de maniobra de cada partit segons el territori. Algunes veus apunten a la possibilitat que els socialistes espanyols disposin de membres als òrgans de direcció del PSC en contrapartida als que el PSC té a l’executiva del PSOE. Amb tot, fonts del PSOE diuen que és una qüestió que caldrà analitzar durant les pròximes setmanes i que ara és urgent de resoldre, precisament, la situació del grup.

Informe del comitè de disciplina

La direcció del grup socialista espanyol va adoptar la decisió a la reunió que va fer ahir des de les sis de la tarda fins a dos quarts de vuit del vespre. Sobre la taula hi havia l’informe del comitè de disciplina del grup –del qual en algunes altres legislatures havia format part Teresa Cunillera– que recollia la situació viscuda abans-d’ahir a les votacions de les propostes de resolució.
L’informe també recollia l’actuació de Carme Chacón, que no va votar. Chacón no va seguir el criteri marcat per la direcció dels socialistes catalans, però tampoc no va complir l’ordre del grup del congrés, que era un vot en contra. Per tant, segons el PSOE, l’actuació de Chacón també és reprovable i significa una infracció de les directrius marcades.
Els socialistes espanyols han imposat als catorze diputats del PSC la sanció màxima. El reglament del grup estableix sancions per al trencament de la disciplina de vot, però no les quantifica. En canvi, sí que deixa clar que els casos d’absència no justificada dels diputats són sancionats amb multes entre 200 euros i 600. En aquest cas, la direcció del grup ha decidit d’equiparar les dues situacions per la singularitat de la votació.
Els diputats poden impugnar la sanció. Amb tot, bona part dels membres del PSC al congrés espanyol han apuntat que no tenien intenció de fer-ho.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s